sobota, 9 czerwca 2012

Tarta waniliowa z truskawkami


 

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 8

Składniki

  • szklanka mąki
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • żółtko
  • tłuszcz do formy
  • 1 i 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • laska wanilii
  • 5 żółtek
  • jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 50 dag truskawek
  • 1/2 torebki galaretki truskawkowej

Etapy przygotowania



Mąkę, migdały, cukier i sól mieszamy. Dodajemy masło i żółtko,  siekamy, szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 min.
Śmietankę z z rozkrojoną laską wanilii podgrzewamy. Żółtka, jajko i cukier puder ubijamy na parze. Gorącą śmietankę (bez wanilii) wlewamy do masy jajecznej, podgrzewamy mieszając, aż krem zgęstnieje.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty. Przykrywamy pergaminem, obciążamy fasolą i pieczemy 15 min w temp. 200°C. Zdejmujemy papier i fasolę, nakładamy krem i pieczemy jeszcze 30 min w temp. 140°C. Studzimy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przecinamy na połówki i układamy na wierzchu ciasta. Jeżeli tartę chcemy podać następnego dnia, polewamy ją niewielką ilością tężejącej galaretki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz