sobota, 9 czerwca 2012

Pieczeń wieprzowa z gremolatą

Czas przygotowania: 135 minut
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • cytryna
  • 6 łyżek masła
  • 1/2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg wieprzowiny od szynki
  • 2 szalotki ● pęczek tymianku
  • 150 ml białego wina
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki rozdrobionej natki pietruszki


Etapy przygotowania

Jak zrobić pieczeń :
Rozgrzewamy piec do temp. 120°C. Owoce cytrusowe szorujemy dokładnie  w  gorącej  wodzie.  Osuszamy, obieramy cienko skórkę z pomarańczy i cytryny. Z owoców wyciskamy sok.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła  razem  z  olejem,  dodajemy 2 nieobrane ząbki czosnku. Obsmażamy mięso na złocisty kolor, na dużym  ogniu,  wyjmujemy  z  rondla. Zbieramy tłuszcz z sosu. Dodajemy 2 łyżki masła i drobno posiekane szalotki. Dusimy, mieszając przez 5 min.
Wkładamy pieczeń do rondla z sosem, dodajemy skórkę z jednej pomarańczy,  tymianek,  wlewamy  wino i sok z cytrusów. Oprószamy mięso solą i pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy i wstawiamy na 2 godz. do piekarnika.  Z  pozostałych  skórek z  pomarańczy  i  cytryny  usuwamy biały miąższ. Kroimy je w cienkie paseczki. Wrzucamy na 2 min do wrzątku,  studzimy,  odcedzamy  i  drobno siekamy. Resztę obranego czosnku także siekamy, mieszamy z natką pietruszki, posiekanymi skórkami i resztą masła.
Gdy mięso już się upiecze, wyjmujemy je z rondla, smarujemy obficie gremolatą. Kroimy w plastry i podajemy z sosem z pieczenia podanym w sosjerce.
Gremolata jest  także wspaniałym dodatkiem do warzyw z patelni lub ryb. Bywa mieszana z masłem na zimno,  tworząc masło ziołowe.


Przepis ze strony mojegotowanie.pl Polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz