niedziela, 25 grudnia 2011

Sernik bananowy

Na spód: 

250g  herbatników
75g masła o temp. pokojowej
Masa serowa:
4 przejrzałe banany
60 ml soku z cytryny
700g serka śmietankowego o temp. pokojowej
6 jajek
100g jasnego cukru trzcinowego
 
Sos toffi:

1 łyżka masła
75g golden syrup
25g jasnego cukru trzcinowego
60ml śmietanki kremówki 

Formę o średnicy 23-24 cm owiń z zewnątrz podwójną warstwą folii spożywczej a następnie podwójną warstwą folii aluminiowej (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Herbatniki zmiksuj z masłem do uzyskania drobnych jak piasek okruchów. Wylep nimi dno przygotowanej tortownicy. Wstaw ją do lodówki. Banany rozgnieć widelcem i polej sokiem z cytryny. Serek, jajka i cukier zmiksuj. Jak składniki się połączą dodaj rozgniecione banany i ponownie zmiksuj.  Formę z ciasteczkowym spodem wyjmij z lodówki. Wlej masę serową. Formę ustaw na większej blaszce i wlej wrzącą wodę, tak aby sięgała do połowy formy z sernikiem. Piecz ok. 1 godziny. Środek sernika powinien być ścięty z wierzchu. Po upieczeniu należy zdjąć folię i studzić w formie na kratce. Gdy całkowicie ostygnie wstawić do lodówki (najlepiej na noc). 

Sos: na małym ogniu rozpuść masło z syropem i cukrem. Kołysząc rondelkiem (nie mieszając!) doprowadź do wrzenia i pogotuj 2 minuty. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj trzepaczką śmietankę. Przelej sos do dzbanuszka żeby ostygł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz