Składniki:
CIASTO NA PTYSIE :
- mąka pszenna (tortowa/przesiana): 400 gramów
- masło: 200 gramów
- jajka (duże/świeże): 6 sztuk
- woda mineralna (niegazowana): 500 mililitrów
- sól: 0.5 łyżeczki
- mąka pszenna (tortowa/przesiana): 400 gramów
- masło: 200 gramów
- jajka (duże/świeże): 6 sztuk
- woda mineralna (niegazowana): 500 mililitrów
- sól: 0.5 łyżeczki
KREM :
- śmietana (30 % lub 36 %): 400 mililitrów
- ekstarkt z wanilii (opcjonalnie): 1 łyżeczka
- cukier: 80 gramów
- śmietana (30 % lub 36 %): 400 mililitrów
- ekstarkt z wanilii (opcjonalnie): 1 łyżeczka
- cukier: 80 gramów
*(ja daje 200 mililitrów bitej śmietany i 200g mascarpone.Mascarpone i bita śmietanę ubijam oddzielnie a potem wszystko łącze razem )
DO POSYPANIA :
- cukier puder: 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
- 1. W dużym garnku z grubym dnem zagotować wodę z masłem i solą.
- 2. Do wrzącego płynu wsypać mąkę, zmniejszyć ogień, energicznie ucierać ciasto do momentu połaczenia wszystkich składników
- 3. Garnek zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku, ucierając około 5-6 minut.
- 4. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej przygotować dwie blachy.
- 5. Ciasto przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką i wyciskać porcje ciasta na blachę. Chcąc uzyskać okrągłe mini ptysie wyciskamy porcje wielkości orzecha włoskiego. Odstępy między porcjami ciasta powinny wynosić 4 cm.
- 6. Porcje ciasta można też formować używając dwóch małych łyżeczek i wykładać bezpośrednio na blachę.
-
- 7. Ptysie piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
- 8. Śmietanę ubić z cukrem i ekstarktem waniliowym. Ubitą śmietanę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Ptysie lekko rozchylać, aby powtała kieszonka, napełniać bitą śmietaną, oprószyć cukrem pudrem.
Chciałoby się porwać jednego z ekranu :)
OdpowiedzUsuń