czwartek, 24 marca 2016

Pierogi z burakiem liściowym



  • czas: 30 min
  • liczba porcji: 50–60 szt.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki z górką
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  •  wiązka buraka liściowego 
  • łodyga selera naciowego
  • cebula
  • ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
  • oliwa z oliwek do podsmażenia  

 Przygotowanie zaczynam od wsypania mąki, dodaję sól i wlewam gorącą wodę (nie wrzącą, nie zimną, bardzo gorącą!). Mieszam. Przekładam na blat i zagniatam, jeśli parzy Was w dłonie, odłóżcie na kilka minut.Ciasto zagniatam, aż będzie gładkie, wtedy zawijam w folię i odkładam na kilka minut, ja w tym czasie robię farsz. Dzielę ciasto na mniejsze części i wałkuję bardzo cienko. Lepię pierogi.
 Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę i gotuję kilka minut od ponownego zagotowania. Pierogi z tego ciasta się nie sklejają. Smacznego.
 Buraka liściowego oczyszczonego i obgotowanego podsmażamy razem z cebulka pokrojoną w drobną kostkę selerem naciowym i czosnkiem dodajemy do smaku soli i pieprze. Wszystko na koniec blendujemy na gładką masę. Gotowym farszem nadziewamy pierogi 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz