niedziela, 1 września 2013
naleśniki z ricottą
Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich):
• 150 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• szczypta soli
• woda mineralna lub zwykła woda
• masło lub olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
Nadzienie:
250 d ricotty
cukier do smaku
skórka z otartej małej ctyryny
2 łyżki śmietany gęstej
troche mleka do połączenia serka
wszystkie składniki dobrze wymieszac do uzyskanie jednolitej gładkiej masy
do ozdoby:
kilka półksiężyców z jednej brzoskwini
2 figi rozkrojone na 4 części
czekolada, kuleczki dekoracyjne
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja uwielbiam naleśniki od Michela Roux - ze śmietaną, mnóstwem jaj, do tego dodaje jeszcze rozpuszczone masło. Pycha!!
OdpowiedzUsuń