sobota, 22 czerwca 2013

Cukinia Nadziewana

Sezon na cukinię uważam za otwarty :P

Składniki:

  • 4 cukinie dowolnej odmiany
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (użyłam schabu)
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchew
  • 1 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kulka mozarelli
  • pół szklanki wody




Przygotowanie:
1) Cukinie myjemy i wydrążamy łyżką, zostawiając około 0,5 cm miąższu przy skórce. Uważajmy, aby nie przedziurawić warzywa.
2) Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżeczce oliwy. Wrzucamy mięso, doprawiamy i czekamy aż się usmaży od czasu do czasu mieszając.
3)Dodajemy startą na grubych oczkach marchew, koncentrat, wodę, wydrążoną cukinię (drobno posiekaną), oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze około 10 minut i ostatecznie doprawiamy do smaku.
Gotowy farsz przekładamy do cukinii, możemy posypać startym serem lub pokrojoną w kostkę mozarellą  i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Cukinia powinna być jędrna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz