Składniki:
25 dag mąki pszennej (około 1,5 szklanki)
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wódki lub octu
cukier puder do posypania
gęsta marmolada, najlepiej truskawkowa
tłuszcz do smażenia
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać
szczyptę soli, wymieszać, zrobić dołek w mące. Do dołka wrzucić żółtka,
kwaśną śmietanę oraz wódkę (ocet). Składniki zagnieść, wyrobić na
jednolitą masę.
Ciasto energicznie uderzać wałkiem przez około
15 minut, składając na pół, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie włożyć
je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę. Ciasto cienko
rozwałkować na stolnicy, podsypać w razie konieczności mąką.
Wykrawać kółka różnej wielkości, ja użyłam szklankę, literatkę i
kieliszek. Każde kółko naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do
środka. Krążki składać po 3, najmniejszy na wierzchu, po środku mocno
nacisnąć, by się skleiły (można sklejać np. odrobiną roztrzepanego
białka).
Róże kłaść na gorący tłuszcz, najmniejszym krążkiem
do spodu. Smażyć na złoty kolor z obu stron, osączyć na ręczniczku
papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Na środek włożyć
odrobinę marmolady truskawkowej.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz