niedziela, 3 marca 2013

kotleciki ryżowe z dipem czosnkowym

 

Składniki

dla 2-4 osób

100 gram suchego ryżu, najlepiej nie z woreczka,
2 żółtka,
1,5 dużej marchewki startej na dużych oczkach,
1,5 łyżki bułki tartej, może byc mniej, jesli ryż jest mocno kleisty,
sól, pieprz,
siekany koperek,


Sos:,
200 gram gęstego jogurtu greckiego,
1 ogórek szklarniowy,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki przyprawy do Tzatziki, 




Opis przygotowania

czas przygotowania:

1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, schłodzić, dodać starkowaną marchewkę, żółtka, sól, pieprz i koperek, wymieszać na w miarę jednolita masę. 
Ogórka starkować na dużych oczkach, połączyć z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawą, odstawić na 30 minut, by składniki sie przegryzły. 
Z masy ryżowej formować kotleciki, smażyć na złoto z obu stron, podawać z sosem.

Porcja na 7 kotletów.

1 komentarz: