Dzisiaj kuchnia Włoska :)
Garganelli z pesto, cukinią i krewetkami to smaczne danie, szybkie w przygotowaniu o świeżym smaku idealne na sezonu letni. Makaron jest zwieńczony delikatnym pesto z nutka pinii i migdałów wzbogacony o smażone krewetki.
Składniki:
400g Makaron typu Garganelli
200g obrane krewetki
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek (do smażenia)
Sól (do smaku)
Składniki na pesto:
2 większe cukinie (ok 200g)
30g orzeszków pinii
10g migdałów
sól (do smaku)
oliwa z oliwek
10g bazylii
ser Parmigiano Reggiano tarty 30 gr *(może być inny)
Najpierw zaczynamy od przygotowania pesto:
Cukinię starkuj na tarce tak aby powstaly cieniutkie paseczki przesyp do sitka posól tak aby cukinia straciła swoje soki. Do blendera wrzuć pinie, migdały, listki bazylii, parmezan i oliwę z oliwek (tyle aby wszystkie składniki połączyły sie ze sobą) dodaj cukinię.Wszystko zmiksuj. Pesto powinno byc jednolite i gładkie.
Teraz czas na krewetki rozgrzej patelnie wlej kilka kropel oliwy z oliwek, wrzuc obrane dwa ząbki czosnku. Gdy oliwa bedzie goraca wrzuć krewetki oprósz solą.Krewetki smaż tyle aż utworzy sie na nich chrupiąca skórka.
Zagotować wodę na makaron, dodać sól i gotować Garganelli na około 7 minut, odcedzić al dent.
Odcedzony makaron wrzucić na patelnie gdzie smażyliśmy krewetki. Smażyc makaron z krewetkami ok 5 minut podlewając wodą z gotowania makaronu. Wymieszać makaron z pesto podawać gorące.
Kocham takie dania ! :)
OdpowiedzUsuń