niedziela, 1 września 2013

naleśniki z ricottą




Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich): 
150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
woda mineralna lub zwykła woda

masło lub olej roślinny do smażenia


Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.

Nadzienie: 

250 d ricotty
cukier do smaku
skórka z otartej małej ctyryny
2 łyżki śmietany gęstej
troche mleka do połączenia serka

wszystkie składniki dobrze wymieszac do uzyskanie jednolitej gładkiej masy

do ozdoby:

 kilka półksiężyców z jednej brzoskwini
2 figi rozkrojone na 4 części
czekolada, kuleczki dekoracyjne

1 komentarz:

  1. Ja uwielbiam naleśniki od Michela Roux - ze śmietaną, mnóstwem jaj, do tego dodaje jeszcze rozpuszczone masło. Pycha!!

    OdpowiedzUsuń