3 jajka
    100 ml soku z pomarańczy
    20 ml soku z cytryny
    70 g bardzo miękkiego masła
    70 g cukru
    szczypta soli
    starta skórka z całej pomarańczy (najlepiej z uprawy biologicznej, lub porządnie umyta)
dodatkowo
    ziarenka z laski wanilii
    
Wszystkie składniki na orange curd wymieszać dobrze trzepaczką w dużej 
misce. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, na minimalnym gazie
 i cały czas mieszać,  aż krem stanie się gładki i lekko zgęstnieje 
(zgęstnieje jeszcze bardziej stygnąc). Jeżeli krem gotowany na parze nie
 chce zgęstnieć, to garnek z nim można postawić bezpośrednio na ogniu i 
podgrzewać przez 2 minuty (uważać, aby jego temperatura nie przekroczyła
 80 stopni, gdyż wtedy mogą się ściąć jajka i wyjdzie jajecznica).
Ostudzić i przechowywać w lodówce.  
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz