Składniki:
 
     25 dag mąki pszennej (około 1,5 szklanki)
     3 żółtka
     3 łyżki kwaśnej śmietany
     szczypta soli
     pół łyżeczki proszku do pieczenia
     1 łyżka wódki lub octu
     cukier puder do posypania
     gęsta marmolada, najlepiej truskawkowa
     tłuszcz do smażenia
 
 
 Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać 
szczyptę soli, wymieszać, zrobić dołek w mące. Do dołka wrzucić żółtka, 
kwaśną śmietanę oraz wódkę (ocet). Składniki zagnieść, wyrobić na 
jednolitą masę.
 
 Ciasto energicznie uderzać wałkiem przez około 
15 minut, składając na pół, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie włożyć 
je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę. Ciasto cienko 
rozwałkować na stolnicy, podsypać w razie konieczności mąką.
 
 
Wykrawać kółka różnej wielkości, ja użyłam szklankę, literatkę i 
kieliszek. Każde kółko naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do 
środka. Krążki składać po 3, najmniejszy na wierzchu, po środku mocno 
nacisnąć, by się skleiły (można sklejać np. odrobiną roztrzepanego 
białka). 
 
 Róże kłaść na gorący tłuszcz, najmniejszym krążkiem 
do spodu. Smażyć na złoty kolor z obu stron, osączyć na ręczniczku 
papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Na środek włożyć 
odrobinę marmolady truskawkowej.
 
 Smacznego :-)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz