czwartek, 14 marca 2013

Błyskawiczne pasty do kanapek

Pasty kanapkowe błyskawicznie zamienią zwykłą kromkę chleba w niebanalną i pyszną kanapkę, idealną na śniadanie, kolację, a nawet przyjęcie. 

 Przygotowując pasty kanapkowe nie żałujmy świeżych ziół, które nadadzą nie tyko apetycznego wyglądu, ale także niezwykłego aromatu.







Pasta rybna. Do jej przygotowania można użyć wędzoną makrelę, wędzonego łososia,tuńczyka z puszki lub anchois. Do zmiksowanego blenderem mięsa dodajemy cebulę lub szczypiorek, ogórka kiszonego lub konserwowego oraz natkę pietruszki.

 Pasta jajeczna. Podstawą tej pasty są ugotowane na twardo i posiekane jajka połączone z majonezem. Do nich możemy dodać straty na grubych oczkach żółty ser, suszone pomidory oraz dużo szczypiorku, natki pietruszka, bądź koperku.

 Pasta serowa. Możemy przygotować pastę z żółtego sera (startego) z majonezem, papryką, a nawet odrobiną papryki chilli dla zaostrzenia smaku, ogórkiem konserwowym, a także pastę z twarożku z dodatkiem śmietany, szczypiorku, rzodkiewki i zielonego ogórka.

 Pasta z groszku. Najlepszy będzie groszek konserwowy zmiksowany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek

 Pasta z  kurczaka. Można ja przygotować z kurczaka gotowanego lub wędzonego. Mięso należy rozdrobnić blenderem z cebulką, jajkami na twardo, pomidorami, majonezem i ketchupem


3 komentarze:

  1. uwielbiam takie pasty, szczególnie z jajek i z wędzonej makreli ale pozostałe propozycje są warte wypróbowania. Niestety bez świeżych ziółek bo moja rodzinka w postaci dziecka i jej taty nie lubią :( ale ja jestem na tak

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować- kanapki nie muszą być nudne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie że nie muszą :D ja wypróbowałam świetne pasty :D

      Usuń