sobota, 1 grudnia 2012

Szwedzki jabłecznik

Składniki:


Ciasto:

4 jajka
125 g cukru
1 cukier waniliowy 8g
125 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

3 jajka
1 żelatyna 50g
2 budynie waniliowe
700 ml mleka
150 g cukru
8 jabłek (1,2 kg)
sok z 2 cytryn

Masa śmietankowa:

500 ml słodkiej śmietanki 30% tł.
2 smietan fix
2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

50 g płatków migdałowych
1 jabłko

Przygotowanie:

Ciasto będę piekła w prostokątnej blasze o wymiarach25x35 cm, której spód wysmarowałam tłuszczem i oprószyłam mąką.
Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i cukier wanilinowy i ubijam wszystko mikserem na gęstą pianę. Mąkę dzielę na dwie porcje. Do jednej dodaję proszek do pieczenia, łączę ze sobą i przesiewam przez sito do masy. Mieszam ciasto na niskich obrotach. Następnie dodaję resztę mąki, również przesiewając ją przez sito. Całość delikatnie mieszam. Przygotowane ciasto przekładam do formy, wyrównuję, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 15-20 minut w temperaturze 180’C.
Po upieczeniu ciasto w formie odstawiam do ostygnięcia.
Spód już mam, teraz zajmę się masą budyniową. Do miski wkładam oddzielone białka i ubijam na sztywno. Budyń przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Żelatynę namaczam w 100 ml zimnej wody, dodaję dwie łyżki gorącego budyniu i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Żelatynę przekładam do budyniu , dodaję żółtka oraz ubitą pianę z białek i całość mieszam łyżką.


Jabłka myję, obieram ze skórki, wyłuskuję gniazda nasienne i ścieram na tarce. Starte jabłka odciskam na sicie z nadmiaru soku i
mieszam z budyniem dodając sok z cytryny. Masę nakładam na wystudzone ciasto, wyrównuję i wkładam do lodówki do stężenia.
Została mi do przygotowania jeszcze wierzchnia warstwa. Do miski wlewam schłodzoną śmietankę, którą ubijam mikserem dodając cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Ciasto wyjmuję z formy i na wierzch nakładam równą warstwę ubitej śmietany. Ciasto kroję na kawałki o wymiarach 5×6 cm i dekoruję każdy plasterkiem jabłka. Na koniec posypuję płatkami migdałowymi, które uprażyłam na suchej patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz