sobota, 24 grudnia 2011

Karpatka





Ciasto: 

1 szklanka wody
½ kostki masła
1 szklanka mąki tortowej
4 jajka

Krem: 

budyń śmietankowy
½  litra mleka
1,5  kostki masła
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru


Masło rozpuszczamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy. Następnie  dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy przez 5 minut na małym ogniu. Przygotowaną masę studzimy, kolejno dodajemy jajka i ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy na wysmarowanych tłuszczem formach. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170° C. Budyń gotujemy i studzimy. Masło ucieramy, dodajemy żółtka, cukier puder i ostudzony budyń. Ostudzone placki przekładamy przygotowanym kremem, obsypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz