Składniki na ciasto
blaszka 24x30cm:
250 g masła roślinnego
450g mąki
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki
na nadzienie:
1,5 kg jabłek (ja użyłam kwaśnych)
750ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
cukier puder do posypania
troszkę bułki tartej
Składniki na ciasto
Zagnieść, podzielić na dwie części.
Pierwszą włożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika.
Pozostawić je tam na 2 godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem lub wysmarować masłem.
Z lodówki wyjąć ciasto. Rozwałkować i przełożyć do blaszki. Ponakłuwać widelcem, posypać bułka tartą i ułożyć pokrojone na ósemki jabłka.
Budynie ugotować na 750ml mleka dodając 4 łyżki cukru. Jeszce gorącym budyniem zalać jabłka.
Wyjąć drugą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć na budyń.
Piec w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku przez około 45 minut.
Gdy ostygnie posypać pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz