piątek, 15 marca 2013

Jabłecznik

Dziś na stole króluje jabłecznik 





 
Składniki:
1-1,5 kg jabłek
500g mąki
250g margaryny
4 żółtka
400g cukru
1 łyżka śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1bułki tartej
1 szklanka niepełna szklanka rodzynek


Wykonanie:

Jabłka umyć i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie przesmażyć z łyżką cukru (opcjonalnie) dodając odrobinę wody, aby się nie przypaliły. Ja nie dodawałam. Dodać cynamon wg uznania i rodzynki
Aby przygotować ciasto należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie przesiekać z nią margarynę. Dodać 3żółtkai jedno całe jajko, cukier i śmietanę, wszystko zagnieść dokładnie. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować. Blaszkę nasmarować masłem posypać spód bułką tartą, wyłożyc ciasto nakuć widelcem  rozłożyć masę jabłkową.  Z białek ubić pianę następnie dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. (Do piany mozna dodać kisiel lub budyń)
Na masę jabłek wyłożyć ubita pianę na wierzch starkowac pozostałe ciasto lub wyciąć paski i zrobić kratkę lub zrobić zwykłą kruszonkę :D 

 Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec  przez około 30 minut.
Po upieczeniu ciasta na wierzchu można posypać cukrem pudrem, cynamonem, lub słodkim kakao

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz