Dziś na stole króluje jabłecznik
Składniki:
1-1,5 kg jabłek
500g mąki
250g margaryny
4 żółtka
400g cukru
1 łyżka śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1bułki tartej
1 szklanka niepełna szklanka rodzynek
Wykonanie:
Jabłka umyć i obrać. Zetrzeć na tarce
o grubych oczkach. Następnie przesmażyć z łyżką cukru (opcjonalnie)
dodając odrobinę wody, aby się nie przypaliły. Ja nie dodawałam. Dodać
cynamon wg uznania i rodzynki
Aby przygotować ciasto należy mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie przesiekać z nią
margarynę. Dodać 3żółtkai jedno całe jajko, cukier i śmietanę, wszystko zagnieść dokładnie.
Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować. Blaszkę nasmarować masłem posypać spód bułką tartą, wyłożyc ciasto nakuć widelcem rozłożyć
masę jabłkową. Z białek ubić pianę następnie dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna. (Do piany mozna dodać kisiel lub budyń)
Na masę jabłek wyłożyć ubita pianę na wierzch starkowac pozostałe ciasto lub wyciąć paski i zrobić kratkę lub zrobić zwykłą kruszonkę :D
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec przez około 30 minut.
Po upieczeniu ciasta na wierzchu można posypać cukrem pudrem, cynamonem, lub słodkim kakao
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz