60 minut
8 osób
średnie
składniki:
- wędzony boczek - 25 dekagramów
- sok z cytryny - 1 łyżka
- żółtka - 2 sztuki
- ser żółty - 20 dekagramów
- majonez - 3 łyżki
- serek homogenizowany - 25 dekagramów
- migdały w płatkach - 10 dekagramów
- masło - 3 łyżki
- sól - 1 szczypta
- mąka - 3 szklanki
- kostka masła - 1 sztuka
- Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Zagnieć mąkę z serkiem, kostką masła, szczyptą soli, 1 żółtkiem i sokiem z cytryny. Odstaw ciasto chłodne miejsce.
- Boczek zmiel, a ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pozostałe masło utrzyj. Mieszając stopniowo dodawaj zmielony boczek.
- Odłóż trochę startego sera i płatków migdałowych do posypania, a resztę dodaj do ucieranej masy.
- Rozwałkuj ciasto i potnij na duże prostokąty.
- Nałóż farsz i sklejaj na pół. Posmaruj żółtkiem oraz posyp serem i płatkami migdałów. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st.
- Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z majonezem i 2 łyżkami wody, podawaj do gotowej przekąski.
Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1815384718696672/?type=3&theater
OdpowiedzUsuń