Składniki:
Ciasto:
4 jajka
125 g cukru
1 cukier waniliowy 8g
125 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 jajka
1 żelatyna 50g
2 budynie waniliowe
700 ml mleka
150 g cukru
8 jabłek (1,2 kg)
sok z 2 cytryn
Masa śmietankowa:
500 ml słodkiej śmietanki 30% tł.
2 smietan fix
2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
50 g płatków migdałowych
1 jabłko
Przygotowanie:
Ciasto będę piekła w prostokątnej blasze o wymiarach25x35 cm, której spód wysmarowałam tłuszczem i oprószyłam mąką.
Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i cukier wanilinowy i ubijam
wszystko mikserem na gęstą pianę. Mąkę dzielę na dwie porcje. Do jednej
dodaję
proszek do pieczenia, łączę ze sobą i przesiewam przez sito do masy.
Mieszam ciasto na niskich obrotach. Następnie dodaję resztę mąki,
również przesiewając ją przez sito. Całość delikatnie mieszam.
Przygotowane ciasto przekładam do formy, wyrównuję, wstawiam do
nagrzanego piekarnika i piekę 15-20 minut w temperaturze 180’C.
Po upieczeniu ciasto w formie odstawiam do ostygnięcia.
Spód już mam, teraz zajmę się masą budyniową. Do miski wkładam
oddzielone białka i ubijam na sztywno. Budyń przygotowuję według
przepisu na opakowaniu. Żelatynę namaczam w 100 ml zimnej wody, dodaję
dwie łyżki gorącego budyniu i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny.
Żelatynę przekładam do budyniu , dodaję żółtka oraz ubitą pianę z białek
i całość mieszam łyżką.
Jabłka myję, obieram ze skórki, wyłuskuję gniazda nasienne i ścieram na tarce. Starte jabłka odciskam na sicie z nadmiaru soku i
mieszam z budyniem dodając sok z cytryny. Masę nakładam na wystudzone ciasto, wyrównuję i wkładam do lodówki do stężenia.
Została mi do przygotowania jeszcze wierzchnia warstwa. Do miski
wlewam schłodzoną śmietankę, którą ubijam mikserem dodając cukier puder
wymieszany ze Śmietan-fixem. Ciasto wyjmuję z formy i na wierzch
nakładam równą warstwę ubitej śmietany. Ciasto kroję na kawałki o
wymiarach 5×6 cm i dekoruję każdy plasterkiem jabłka. Na koniec posypuję
płatkami migdałowymi, które uprażyłam na suchej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz