- 1 kg wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 szklanka cukru
- Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru
- Biszkopt z 4 jajek
- 4 łyżki żelatyny
- 1 cukier waniliowy
Wiśnie wydrylować i zasypać cukrem,
pozostawić do następnego dnia, aby puściły sok. Odsączyć sok z wiśni i
uzupełnić wodą do 600 ml. Zagotować i rozpuścić w nim Galaretki
wiśniowe, pozostawić do ostudzenia. Na biszkopcie rozłożyć wiśnie i
zalać gęstniejącą Galaretką wiśniową. Schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem i
cukrem wanilinowym na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzącej
wody, lekko przestudzić i połączyć ze śmietaną. Rozsmarować na galaretce
wiśniowej. Można zrobić „esy floresy” z czekolady lub zetrzeć ją na
tarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz