sobota, 22 września 2012

Ciasto wiśniowo-śmietanowe

Składniki:


  • 1 kg wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 szklanka cukru
  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • Biszkopt z 4 jajek
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy  
Przygotowanie:


 Wiśnie wydrylować i zasypać cukrem, pozostawić do następnego dnia, aby puściły sok. Odsączyć sok z wiśni i uzupełnić wodą do 600 ml. Zagotować i rozpuścić w nim Galaretki wiśniowe, pozostawić do ostudzenia. Na biszkopcie rozłożyć wiśnie i zalać gęstniejącą Galaretką wiśniową. Schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzącej wody, lekko przestudzić i połączyć ze śmietaną. Rozsmarować na galaretce wiśniowej. Można zrobić „esy floresy” z czekolady lub zetrzeć ją na tarce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz