sobota, 24 grudnia 2011
Karpatka
Ciasto:
1 szklanka wody
½ kostki masła
1 szklanka mąki tortowej
4 jajka
Krem:
budyń śmietankowy
½ litra mleka
1,5 kostki masła
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy przez 5 minut na małym ogniu. Przygotowaną masę studzimy, kolejno dodajemy jajka i ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy na wysmarowanych tłuszczem formach. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170° C. Budyń gotujemy i studzimy. Masło ucieramy, dodajemy żółtka, cukier puder i ostudzony budyń. Ostudzone placki przekładamy przygotowanym kremem, obsypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz