Składniki:
- drożdże świeże - 50 g
- mąka pszenna - 500 g
- ciepłe mleko - 3/4 szklanki
- jajka - 2 szt
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- roztopione masło - 50 g
Na nadzienie:
- marmolada / dżem lub świeże sezonowe owoce
Składniki:
- drożdże świeże - 50 g
- mąka pszenna - 500 g
- ciepłe mleko - 3/4 szklanki
- jajka - 2 szt
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- roztopione masło - 50 g
Na nadzienie:
- marmolada / dżem lub świeże sezonowe owoce
Składniki:
- drożdże świeże - 50 g
- mąka pszenna - 500 g
- ciepłe mleko - 3/4 szklanki
- jajka - 2 szt
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- roztopione masło - 50 g
Na nadzienie:
- marmolada / dżem lub świeże sezonowe owoce
Etapy przygotowania
Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy cukier ... 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko. Dokładnie mieszamy.Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 - 25 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ).
W każdej wygniatamy dołek. Nakładamy po łyżeczce marmolady. "Ściągamy" ciasto do spodu zaklejając bułeczkę. Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy - tym razem na ok. 30 minut. Do dużego garnka nalewamy wodę. Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) - tak by materiał nie dotykał wody! Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki. Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 - 12 minut Przekładamy delikatnie na talerz. Polewamy dodatkowo słodką śmietanką
W każdej wygniatamy dołek. Nakładamy po łyżeczce marmolady. "Ściągamy" ciasto do spodu zaklejając bułeczkę. Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy - tym razem na ok. 30 minut. Do dużego garnka nalewamy wodę. Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) - tak by materiał nie dotykał wody! Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki. Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 - 12 minut Przekładamy delikatnie na talerz. Polewamy dodatkowo słodką śmietanką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz