składniki na 4 porcje :
1 melon
4 dojrzałe świeże figi
12 bardzo cienkich plastrów szynki parmeńskiej
oliwa z oliwek do skropienia
pieprz
gałązka zielonej natki pietruszki do przybrania
1. Melon przekroić na pół. Łyżką usunąć pestki i wyrzucić. Każdą połowę pokroić na8 cienkich kawałków. Ostrym nożem odkroić skórkę ze wszystkich kawałków.
2. Odkroić łodygi fig, jeśli się je dodaje. Nie obierać.Ustawić figi ostrym końcem do góry. Pokroić na 4 części, nie rozchylając do końca. Rozchylić je dopiero na talerzu aby powstały piękne " kwiaty"
3. Ułożyc na osobnych talerzach po 3-4 plastry szynki parmeńskiej. Na szynce umieścić kawałki melona i "kwiaty" z fig.
4.Skropić oliwą i oprószyć delikatnie pieprzem. przybrać natką pietruszki i od razu podawać.
witam, abym mogła dodać wpis do akcji musisz kliknąć "dodaj wpis" na stronie aukcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/owoce-w-roli-glownej-w-daniach-na-mniejszy-apetyt
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy-nominacja do liebster award: http://izielonomi.blogspot.de/2013/04/liebster-award-nominacja-dziekuje.html
OdpowiedzUsuń