- Przepis dla: 4 osób
- Przygotowanie: 2,3 godziny
- Porcja: 489kcal
Składniki:
- 500ml śmietany 30% lub 36%
- 100 ml mlek
- 100g cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki np wisnowej, malinowej
- 3 łyżki kakao
- 4 lyżki żelatyny
- laska wanilii
- czekoladowe wiórki do dekoracji
Przygotowanie:
- Śmietanę połączyć z mlekiem. Dodaj do niej cukier.Podgrzewaj, ale nie zagotuj. Mieszankę podzielna 2 części. Do jednej dodaj wanilię.Do drugiej dodaj kakao. Dokładnie wymieszaj
- Żelatynę dokładnie rozpuść w połowie szklanki gorącej wody. Pół dodaj do śmietanki z wanilią, drugą część do czekoladowej masy. Każdą zmieszaj i przestudź.
- Przygotuj 4 szklanki. Wlej na dno kilka łyżek waniliowej śmietanki. Wstaw do stężenia do lodowki na kilka minut. Potem zrób warstwę z czekoladowej części. Powtórz czynność,wykorzystując masy do końca.
- Galaretkę rozpuść w szklance wody. wystudź ją. Zakończ deser kolorową warstwą. Wstaw do lodówki do stężenia. przed podaniem posyp wiórkami czekoladowymi lub udekoruj kleksem z bitej śmietany i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz