środa, 20 lutego 2013

Panna Cotta

  • Przepis dla: 4 osób  
  • Przygotowanie: 2,3 godziny
  •  Porcja: 489kcal

       Składniki:


  •  500ml śmietany 30% lub 36% 
  • 100 ml mlek
  • 100g cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki np wisnowej, malinowej
  • 3 łyżki kakao 
  • 4 lyżki żelatyny
  • laska wanilii
  • czekoladowe wiórki do dekoracji   

        Przygotowanie:
  1. Śmietanę połączyć z mlekiem. Dodaj do niej cukier.Podgrzewaj, ale  nie zagotuj. Mieszankę podzielna 2 części. Do jednej dodaj wanilię.Do drugiej dodaj kakao. Dokładnie wymieszaj 
  2. Żelatynę dokładnie rozpuść w połowie szklanki gorącej wody. Pół dodaj do śmietanki z wanilią, drugą część  do czekoladowej masy. Każdą zmieszaj i przestudź.
  3. Przygotuj 4 szklanki. Wlej na dno kilka łyżek waniliowej śmietanki. Wstaw do stężenia do lodowki na kilka minut. Potem zrób warstwę z czekoladowej części. Powtórz czynność,wykorzystując masy do końca.
  4. Galaretkę rozpuść w szklance wody. wystudź ją. Zakończ deser kolorową warstwą. Wstaw do lodówki do stężenia. przed podaniem posyp wiórkami czekoladowymi lub udekoruj kleksem z bitej śmietany  i owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz