Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 8
Składniki
- szklanka mąki
- 5 dag zmielonych migdałów
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 10 dag masła
- żółtko
- tłuszcz do formy
- 1 i 3/4 szklanki śmietany kremówki
- laska wanilii
- 5 żółtek
- jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 50 dag truskawek
- 1/2 torebki galaretki truskawkowej
Etapy przygotowania
Mąkę, migdały, cukier i sól mieszamy. Dodajemy masło i żółtko, siekamy, szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 min.
Śmietankę z z rozkrojoną laską wanilii podgrzewamy. Żółtka, jajko i cukier puder ubijamy na parze. Gorącą śmietankę (bez wanilii) wlewamy do masy jajecznej, podgrzewamy mieszając, aż krem zgęstnieje.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty. Przykrywamy pergaminem, obciążamy fasolą i pieczemy 15 min w temp. 200°C. Zdejmujemy papier i fasolę, nakładamy krem i pieczemy jeszcze 30 min w temp. 140°C. Studzimy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przecinamy na połówki i układamy na wierzchu ciasta. Jeżeli tartę chcemy podać następnego dnia, polewamy ją niewielką ilością tężejącej galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz